Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00, στα Προπύλαια


Ο χώρος της εκπαίδευσης πλήττεται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Η χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς. Χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές απολύθηκαν de facto. Δημιουργήθηκαν πάνω από 25.000 κενά και δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός τα τελευταία 6 χρόνια.
Είναι ολοφάνερο ότι και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας υποβάλλεται στα μαρτύρια του μνημονιακού προκρούστη με βάση τις κατευθύνσεις των δανειστών και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας της παιδείας, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού σχολείου, που δεν θα παρέχει μόρφωση και παιδεία, αλλά κατάρτιση και δεξιότητες και δεν θα παράγει ολοκληρωμένους πολίτες, αλλά ευέλικτους εργαζόμενους που θα αρκούνται στους μισθούς πείνας και δεν θα διεκδικούν.
Ανάλογη είναι και η τύχη που επιφυλάσσεται στους εκπαιδευτικούς ενός τέτοιου σχολείου. Δάσκαλοι και καθηγητές με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που γίνονται λάστιχο σε 3 και 4-5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο τους, χωρίς εργασιακή ασφάλεια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης και των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Και όσοι τελικά επιβιώσουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – (η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν επιτρέπει πλέον μειωμένο διδακτικό ωράριο ακόμη κι αν ο εργαζόμενος πάσχει από βαρύτατες ασθένειες), τότε, κάπου στα 67, θα παίρνουν ένα φιλοδώρημα που κάποτε ήταν σύνταξη. Η εκπαίδευση στηρίζεται στην εργασία ελαστικά εργαζόμενων αναπληρωτών συναδέλφων και οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ και των λοιπών κονδυλίων απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι «δομές» της Κυβέρνησης, της γκετοποίησης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στηρίζονται σε αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και μειωμένων προσδοκιών
Τώρα που οι αυταπάτες τέλειωσαν, είναι πλέον προφανές ότι χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και όποιον άλλον εκφράζει αυτήν την πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα, δεν μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά αγαθά στη χώρα μας.
Συμμετέχουμε στις Πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.
Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας 
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00, 
στα Προπύλαια. 
και διεκδικούμε:
  • Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.
  • Την επαναφορά του ωραρίου στα επίπεδα του 2013 και την μείωση των αριθμών ανά τμήμα σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της ΟΛΜΕ.
  • Τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και το διορισμό όλων των αναπληρωτών – καμιά απόλυση αναπληρωτή και τη διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους.
  • Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών.
  • Δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, κατάργηση των εξεταστικών φραγμών, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.
  • Γενναία Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων.
  • Κατάργηση της αξιολόγησης κάθε είδους και κάθε μορφής. Δημοκρατικό σχολείο, όλη την εξουσία στους συλλόγους διδασκόντων, ξήλωμα του μηχανισμού των αξιολογητών και των συμβούλων – επιθεωρητών. Στήριξη του καθηγητή στο επιστημονικό και παιδαγωγικό πεδίο.
  • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.
  • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας, ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου