Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Το νέο «επεισόδιο» του νέου κύκλου της αξιολόγησης στην εκπαίδευση ξεκινάει, και η ΟΛΜΕ απέχει!


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7/6/17 δεν κατέληξε σε απόφαση αντίστασης ενάντια στην νέα επιχείρηση του υπουργείου παιδείας για επιβολή της αξιολόγησης, με έναρξη το σύστημα επιλογής των διευθυντών. ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ δε συμφώνησαν σε αγωνιστικό κάλεσμα του κλάδου , επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο τους στο συνδικάτο.
Η ΔΑΚΕ , παρότι αρχικά δήλωσε την αντίθεσή της σε αυτό τον νόμο, έτρεξε να διορθώσει την ανορθογραφία της και τη διαφωνία της απαιτώντας ακόμα πιο βαθιά αξιολογική διαδικασία όχι μόνο για τους διευθυντές σχολείων αλλά για το σύνολο των στελεχών. Ξανά - ανοίγει το ζήτημα του «διαλόγου» με το υπουργείο «για ένα αξιοκρατικό αξιολογικό σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης», ενώ παράλληλα δεν αρνούνται ότι θα συμμετάσχουν οι αιρετοί τους στις κρίσεις και θα βαθμολογήσουν , γιατί προφανώς πρέπει να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά! Η ημετεροκρατία και το πελατειακό κράτος είναι εδώ! 
Οι ΣΥΝΕΚ παρότι πολλά είπαν κατά την διάρκεια του ΔΣ …για δημοκρατία, για σύλλογο διδασκόντων και κυρίαρχο ρόλο του, για κατάργηση του 3848/10 και του ΠΔ 152, για αγώνες και θυσίες,… στο επίδικο, …δεν βλέπουν πού βρίσκεται η αξιολόγηση και πώς ξεκινάει αυτή , με τη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτήν τη διαδικασία! Νεόκοποι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στηρίζουν το υπουργείο και παραπληροφορούν τους συναδέλφους!
Συνάδελφοι, τα πράγματα είναι απλά:
Σημείο 1ο: Όλα τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως παρατάξεων, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση, να οργανώνουμε τον κλάδο για την αντίσταση ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και δεν παρέχουμε συνδικαλιστική κάλυψη στον όποιο υπουργό – όπως κάνουν ΣΥΝΕΚ/ΔΑΚΕ - αλλά συνδικαλιστική κάλυψη στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς.
Σημείο 2ο: Ο νυν υπουργός παιδείας παίρνει άριστα από τους δανειστές, αφού είναι ο πιο καλός συνεχιστής των μνημονιακών πολιτικών. Ο νόμος 4473/2017 είναι η υλοποίηση του 3848/10 της Διαμαντοπούλου, όσο αφορά την επιλογή των διευθυντών.

N. 3848/10, Άρθρο 12 Κριτήρια επιλογής
Κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν: α) Η γνώση του αντικειμένου τού προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: αα) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία και ββ) την υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου. β) Η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, όπως αξιολογείται κατά την προφορική συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής. γ) Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, με βάση τις οικείες αξιολογικές εκθέσεις. 2. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον οικείο πίνακα με βάση το άθροισμα των αξιολογικών μονάδων που συγκεντρώνουν κατά την αποτίμηση των παραπάνω κριτηρίων σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων ανέρχεται σε εξήντα πέντε.

Ο Γαβρόγλου είναι "σύννομος"! Και η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αναντίστοιχη της περιόδου. Κλείνουν το μάτι στον υπουργό, παλεύουν να βολέψουν ημετέρους και δεν φωνάζουν το αυτονόητο : ότι αυτό που θέλει να επιβάλει στους συναδέλφους το υπουργείο, είναι μια «οικεία αξιολογική έκθεση» ή αλλιώς «αξιολογικά ερωτηματολόγια» … Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της αξιολόγησης ξεκινάει!
Σημείο 3ο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει ήδη 2 μνημόνια, έχει παραδώσει την παιδεία στους δανειστές, και αυτές τις μέρες αποκαλύπτεται το παραμύθι της ελάφρυνσης του χρέους. Η κυβέρνηση αυτή είναι όλα όσα έχει υπογράψει και ό,τι  νομοθέτημα φέρνει για ψήφιση είναι ελεγμένο από τους δανειστές. Μπορεί το 2014 το ΣΥΡΙΖΑ να καλούσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να αρνηθούν την αξιολόγηση με το σύνθημα ‘’Ούτε «αξιολογούμε» ούτε «αξιολογούμαστε»’’, αλλά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι τα συνδικαλιστικά του στελέχη, όπως στην ΑΔΕΔΥ και στην ΟΛΜΕ, συμφωνούν με τους νόμους των Βερναρδάκη και Γαβρόγλου ενάντια σε αποφάσεις ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδιών και σωματείων!

Πως απαντάμε;
Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, έγινε κατορθωτό να συμφωνήσουν όλες οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς στην κατεύθυνση αντίστασης στη επιχείρηση «αξιολόγηση» του υπουργείου. Η πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ της ΟΛΜΕ αρνήθηκε την υποχρέωση οργάνωσης του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση. Ο λόγος πια είναι στα πρωτοβάθμια σωματεία και στους συναδέλφους. Συνεχίζουμε ενωτικά και αποφασιστικά.
Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μην συντάξουν πρακτικά αξιολόγησης, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στο πλαίσιο της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Καλούμε τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές, να βάλουν παύλα (-) στη συνέντευξη, να παραβρίσκονται στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης – ελέγχου – καταγγελίας.
Απεργούμε – απέχουμε από την «αξιολόγηση» των νόμων Βερναδάκη 4369/2016 & Γαβρόγλου 4473/2017
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρέχει απόλυτη κάλυψη σε όλους.

Η απεργία-αποχή αφορά ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους/τις εργαζόμενους -ες στο Δημόσιο, 
είτε είναι μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., είτε όχι.

Η μορφή της απεργίας-αποχής είναι απολύτως νόμιμη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πειθαρχικής συνέπειας για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου